De beste Fantasy boeken – top 10 van 2022

De magische insteek van goede fantasyboeken dragen vaak een diepere betekenis of onderliggende verhaallijnen. Er zijn soms van die dagen dat je er lekker even tussenuit wilt stappen met een boek. Het liefste een boek dat je aandacht vast weet te houden door de diepere betekenis achter spannende verhalen.

Fantasy boeken zijn daarom een groot onderdeel van mijn boekenkast, want er kan van alles gebeuren. Letterlijk alles is mogelijk! Dit genre staat misschien een beetje haaks op alle non-fictie die ik samenvat, maar ontspanning vind ik ook belangrijk. Duik daarop ook af en toe in een fantasy boek!

De keuze aan fantasy boeken is echter enorm. Welke van deze fantasy verhalen passen bij jouw karakter en voorkeuren? In dit artikel bespreek ik de 10 fantasyboeken die je echt moet lezen!

Inhoudsopgave

Top 10 Fantasy boeken

In deze fantasy boeken top 10 vind je boeken die je kan blijven lezen en die eigenlijk tijdloos te noemen zijn. Elk van de fantasy-verhalen zullen je meeslepen in spannende complotten waarbij een harde strijd geleverd gaat worden tussen goed en kwaad. 

Laat je vervoeren in wonderlijke werelden die je alleen in fantasy boeken zult vinden. Laat je creativiteit en verbeeldingskracht prikkelen door de levendige beschrijvingen in de wonderlijke wereld van de magie!

Leef mee met de verschillende karakters uit fantasy boeken die allemaal hun eigen belangrijke rol spelen in de heldhaftige verhalen om de strijd tegen het kwaad. Of, voel jij je juist meer aangetrokken tot de duistere figuren in het verhaal?

Het is tegenwoordig een enorme trend om fantasy boeken te verfilmen. Een droom die uitkomt voor menig fantasy liefhebber, wanneer dit goed gedaan wordt althans. Jouw favoriete fantasy verhaal komt tot leven op het grote doek!

Heb je het boek nog niet gelezen waarop de betreffende fantasy film is gebaseerd? Zet deze dan op jouw leeslijst, want de film verhaalt zelden zo compleet en gedetailleerd als het gelijknamige boek! Natuurlijk zonde wanneer je interessante details zou missen, dus nog een goeie reden om fantasy boeken te lezen!

Fantasy tip van Perry

Overweeg naast boeken en films ook games! De verhaallijnen zijn tegenwoordig héél sterk en op easy mode loop je er zo doorheen.

1. J.K. Rowling – Harry Potter (1 t/m 7)

Fantasy boekenserie Harry Potter, geschreven door J.K. Rowling, beschrijft een meeslepend, maar ook vindingrijk en grappig verhaal. Het gaat over een voor de meeste mensen onzichtbare wereld, de magische wereld van tovenaars

Hoofdrolspeler Harry is aan het begin van het verhaal nog maar klein, maar hoe klein hij dan ook is, hij is al wereldberoemd in de tovenaarswereld. Dat komt omdat hij een aanval van een krachtige vernietigingspreuk heeft overleefd, die nog nooit iemand heeft kunnen navertellen. De boeken geven antwoorden op dit mysterie, maar niet zonder een verrassing of twee.

Beleef de adembenemende verhaallijnen van de verschillende karakters, die allemaal een zeer belangrijk rol spelen in de strijd tegen de angstaanjagende krachten van superschurk Voldemort!

Zelf heb ik genoten van de boeken, de films én de games. Bijna elk Harry Potter artikel heb ik verslonden en daarom moest deze titel op #1 komen.

Inspirerend door originele ideeën
Leer hoe schijn bedriegt
Voor volwassenen en kinderen (9+)
Meer dan 3.000 pagina’s leesplezier
Kan duister zijn voor kinderen

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€50,89)
amazon.nl (€47,69)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

2. J.K. Rowling & Steve Kloves – Fantastic Beasts, and Where to Find Them

Om even in dezelfde magische wereld van J.K. Rowling te blijven, neem ik je mee in fantasy-boekenreeks Fantastic Beasts. In deze fantasy boeken blijf je in hetzelfde Universum als Harry Potter, maar beleef je een compleet losstaand avontuur. Het is officieel een spin-off van Harry Potter

Het verhaal speelt zich af in de jaren 20 waar Zoologist Newt Scamander afreist naar Amerika met een speciale koffer, die wel een heel bijzondere inhoud verschuilt. Samen met Tina Goldstein, een Amerikaanse die voor het magische congres werkt, gaat hij de strijd aan een vernietigende kracht te overwinnen en ontstaan er in dit avontuur bijzondere vriendschappen.

Fantastic Beasts weet zeker weten dezelfde sfeer te pakken als de Harry Potter boeken. Als jij geen genoeg kreeg van Harry’s avonturen, probeer dan zeker ook deze reeks.

Er is nog geen verzamelbox beschikbaar omdat de reeks nog niet ‘afgelopen’ is. Warner en de schrijvers hebben volgens dit artikel (bron) wel de ambitie om in de toekomst toevoegingen te doen aan de reeks. Exciting! Ik kan niet wachten.

Authentieke, oude indruk
Voor volwassenen en kinderen (7+)
Gave beschrijving van de Fabeldieren
Kan duister zijn voor kinderen

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€9,09)
amazon.nl (€9,09)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€17,99)
amazon.nl (€17,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

3. J.R.R. Tolkien – The Lord of the Rings trilogie

Dit epische verhaal, rond de Tweede Wereldoorlog geschreven door J.R.R. Tolkien, vertelt over een wel heel dapper avontuur waar moed en loyaliteit nog nooit zo belangrijk waren. 

In deze trilogie gaat een heel bijzonder gezelschap de strijd aan tegen het kwaad, dat allemaal begon met een enorm dappere beslissing genomen door de jonge hobbit Frodo Balings.

Dit gemêleerde gezelschap gaat de ogenschijnlijk onmogelijke missie aan om een gevaarlijk werktuig van het kwaad, de ring die iedereen van binnenuit weet te corrumperen, te brengen naar de enige plaats waar het vernietigd kan worden, het vuur van de Doemberg. Onderweg komen zij onmogelijke uitdagingen tegen. Zal het ze lukken de woede van de ring te stoppen?

Ik heb zelf eerst de bioscoopfilms gezien toen ik jong was en later de boeken gelezen. De boeken zijn qua niveau wat pittiger dan Harry Potter en daarom raad ik aan niet te jong eraan te beginnen (niet onder de 12). De boeken zorgen voor een hele andere sfeerbeleving dan de films, waardoor ik iedereen uiteindelijk adviseer om zeker ook de boeken te lezen.

Gedetailleerde, levende beschrijvingen
Meesleepend verhaal
Vol met morele vraagstukken
Kan zwaar zijn voor kinderen onder de 12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€53,09)
amazon.nl (€53,09)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

4. J.R.R. Tolkien – The Hobbit

Wanneer je hebt genoten van the Lord of the Rings dan kun je je Tolkien-hart nog eens flink ophalen in het boek The Hobbit. Officieel is the Hobbit een prequel van The Lord of the Rings. 

Het boek verhaalt over een tijd nog voor The Lord of the Rings, toen Bilbo Balings nog een jonge hobbit was. In die tijd was Bilbo erg gesteld op zijn rustige leventje, maar daar brengt een diner met een gezellig groepje dwergen verandering in. Op uitnodiging van Gandalf de Grijze gaat Bilbo met de dwergen een samenwerking aan om de Eenzame Berg te veroveren van de draak Smaug en terug te schenken aan de dwergen. Gaat het ze lukken de eer te herstellen?

Gedetailleerde, levende beschrijvingen
Leer hoe hebzucht corrumpeert
Combinatie humor en spanning
Voor alle leeftijden
Underrated, verdient meer lof

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€9,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

5. Christopher Paolini – Eragon

Om in de wereld te blijven van draken, dwergen en elfen neem ik je mee naar het verhaal van Eragon, geschreven door Christopher Paolini. 

Dit epische verhaal begint wanneer een boerenzoon Eragon een geheimzinnige steen vindt tijdens een van zijn avonturen in de gevaarlijke bossen. Deze mysterieuze vondst blijkt een drakenei te zijn. Eragon besluit de draak te houden en groot te brengen. 

Later zijn er allerlei duistere figuren op zoek naar hem en de draak met desastreuze gevolgen van dien, leidend tot de dood van een geliefde. Lukt het Eragon en zijn draak Saphira uit de handen van deze duistere krachten te blijven?

Vond je dit een gaaf boek? Eragon is het eerste boek uit een reeks van 4. Probeer ook zeker Oudste (deel 2), Brisingr (deel 3) en Erfenis (deel 4, laatste).

Vriendschap tussen mens en draak
Het toppunt van lust naar macht
Voor alle leeftijden
Lijkt enigsinds op Lord of the Rings

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,00)
amazon.nl (€10,96)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

6. Rafael Abalos – Grimpow, het Geheim Der Wijzen

Wanneer historische verhalen jou weten te boeien, dan is Grimpow, het geheim der wijzen een echte aanrader. De Spaanse schrijver Rafael Ábalos weet hier namelijk een spannend verhaal neer te zetten waarbij historie een belangrijke rol speelt in dit fantasyboek.

Het boek begint al direct spannend wanneer Grimpow een lijk vindt en in aanraking komt met een mysterieuze steen die zijn leven compleet zal veranderen. De krachten van de steen zorgt voor een adembenemend avontuur waar Grimpow te maken krijgt met vooraanstaande figuren, zoals de koning van Frankrijk, die maar al te graag in het bezit willen komen van de steen.

Blijft Grimpow in controle en weet hij zijn weg te vinden tussen al het onheil?

Combinatie historie en fantasy
Meerdere diepere betekenissen
Voor alle leeftijden
Geen negatieve punten

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,50)
amazon.nl (€21,59)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

7. Philip Pullman – His Dark Materials Trilogie

In deze spannende fantasytrilogie wordt je door de schrijver Philip Pullman meegenomen naar een wereld die erg lijkt op onze realiteit. Wat het interessant maakt, is dat iedereen verbonden is met een bepaald dier, ofwel een daemon, dat te vergelijken is met de zielverbinding. 

Het hoofdkarakter in het boek, weeskind Lyra, beleeft angstaanjagende situaties waarin ze de ontdekking doet dat er op de Noordpool met kinderen en hun daemon op afgrijselijke wijze wordt geëxperimenteerd. In dit spannende avontuur komt ze in aanraking met een geheimzinnig instrument, een gouden kompas. 

Het kompas zal haar helpen antwoorden te vinden, maar welke antwoorden? Weet ze de werking van dit instrument te ontcijferen en de kinderen samen met hun daemons te redden? Ontdek het in deze spannende reeks.

Filosofische elementen
Moed overwint alles
Geschikt voor alle leeftijden
Kinderen zullen filosofie lastig vinden

1. Northern Lights / The Golden Compass
2. The Subtle Knife
3. The Amber Spyglass

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€17,69)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

8. C.S. Lewis – De Kronieken van Narnia

Wie van theologie en mythologie houdt, moet zeker de Narnia Chronicles lezen, geschreven zo net na de Tweede Wereldoorlog door C.W Lewis. 

Deze kronieken verhalen over een viertal broers en zussen, die spannende avonturen beleven in een parallelle wereld, ontdekt door Lucy in een oude boekenkast. 

Leef mee met de fascinerende avonturen die zij beleven elke keer wanneer ze weer in Narnia terecht komen en een nobele strijd leveren om de goede orde weer te herstellen. 

Weten ze de 100-jarige winter, die de tirannieke ijsheks over deze prachtige wereld heeft afgeroepen, te beëindigen? Beleef het allemaal in Narnia Chronicles.

Mythologie gaaf uitgewerkt
De kracht van geloof
Geschikt voor alle leeftijden
Christelijke verwijzingen, niet iedereen waardeert dit

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€34,99)
amazon.nl (€34,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

9. Suzanne Collins – The Hunger Games trilogie

Deze boekenreeks verhaalt over hoe een moedig 16-jarig meisje Katniss Eberdine in de dodelijke realityshow The Hungergames terecht komt. 

Als Katniss haar zus wordt gekozen als deelneemster neemt Katniss de nobele keuze zich op te geven als vrijwillige vervanger. 

Het regime in fantasiewereld ‘Panem’ houdt de onderdrukte districten in toom door ieder jaar van elk district een jongen en een meisje te kiezen die met elkaar in een gemanipuleerde dome de strijd aangaan totdat een overlevende zich als winnaar mag claimen en vereerd wordt als held door de bevolking van Panem. 

Leef mee met Katniss zenuwslopende avonturen, zal zij het overleven? Check later ook zeker de films, die zijn heel gaaf neergezet.

De kracht van moed
Liefde en loyaliteit overwinnen
Leer over machtsposities
Niet geschikt voor kinderen

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,49)
amazon.nl (€34,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

10. George R.R. Martin – Game of Thrones

Game of Thrones, of wel Spel der Tronen, is slechts het eerste deel uit de fantasy-boekenreeks ‘Het Lied van IJs en Vuur

In dit ijzingwekkende verhaal beleef je hoe de zeven koninkrijken het niet alleen tegen elkaar opnemen, maar ook een gezamenlijke vijand te vrezen hebben. Bloedstollende verwikkelingen tussen de verschillende huizen nemen een grimmige wending wanneer letterlijk koppen moeten rollen om een groot geheim verborgen te houden in Huize Lannister. 

Dit is slechts een van de drie grote verhalen lijnen die zich afspelen in dit boek. Leef mee met de zenuwslopende ontwikkelingen in de zeven koninkrijken.

Tip: maak tijdens het lezen een lijstje van alle karakters en hun relaties tot elkaar. Er komen namelijk nogal wat karakters voorbij.

Adembenemende beleving
Macht leidt tot vernietiging
Geweldig verfilmd
Veel geweld, niet voor kinderen

1: a Game of Thrones
2: a Clash of Kings
3: a Storm of Swords
4: a Feast for Crows
5: a Dance with Dragons
Let op: er volgen meer delen in de toekomst

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€27,49)
amazon.nl (€27,49)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Uitgelicht

De beste Fantasy klassieker

The Hobbit gaat al lang mee. De eerste versie is geschreven in 1937 en nog dagelijks genieten mensen van de verhaallijn. Het is moeilijk om te kiezen tussen The Lord of the Rings en The Hobbit. Mijn mening is dat The Hobbit zo z’n charme heeft omdat één attente hobbit het avontuur aandurft. In The Lord of the Rings staan Frodo, Sam, Pepijn en Merijn samen toch net wat sterker. Hoe dan ook zijn beide zeker de moeite waard.

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€9,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Beste Fantasy boek voor kinderen

Harry Potter staat voor mij op nummer #1 als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd. Ik wil hierbij de vergelijking maken met Nintendo-game Zelda. Het doel van deze verhaallijnen is om te laten zien hoe een jong persoon erop uit gaat en allerlei fantasie avonturen meemaakt. Als kind de wereld ontdekken en daarin slagen. Een fijnere in te beelden wereld kan ik mezelf niet voorstellen. Ook na mijn dertig geniet ik nog steeds van deze reeksen.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€50,89)
amazon.nl (€47,69)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Beste Fantasy boek voor volwassenen

Game of Thrones is qua diepgang, character building en diepere betekenissen wat mij betreft het verst gevorderd. Om die reden heb ik het boek genomineerd als beste fantasy boek voor volwassenen. Er zijn veel hoofdpersonen in deze reeks en het is moeilijk om bij te houden wie-wie is. Tip: als je de boeken leest of films kijkt, maak een lijstje om bij te houden wie welke rol heeft. Schrijf ook op hoe de personen zich tot elkaar verhouden. Dit gaat je helpen om te begrijpen wat er gebeurt.

Deze omschrijving klinkt negatief maar ga alsjeblieft de uitdaging aan. Hoe verder de reeks vordert hoe beter je ieders motief en gedrag zal begrijpen. Game of Thrones is echt een entertainment hoogstandje.

1: a Game of Thrones
2: a Clash of Kings
3: a Storm of Swords
4: a Feast for Crows
5: a Dance with Dragons
Let op: er volgen meer delen in de toekomst

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€27,49)
amazon.nl (€27,49)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Fantasy boeken kopen? Let op

Er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige boeken te vinden in het fantasygenre, maar de boeken uit deze top tien moet je echt gelezen hebben. 

Waar moet je eigenlijk op letten wanneer je een fantasyverhaal leest? 

Een aantal belangrijke aandachtspunten om op te letten bij het lezen van fantasy zijn:

  • Originaliteit, niemand zit op clichés te wachten
  • Goede karakteropbouw waardoor je flink meeleeft
  • De opbouw van de wereld moet levendig zijn, gedetailleerd en boeiend
  • Verhaallijnen die je zo pakken dat je wilt blijven lezen
  • Verhaallijnen blijven je verrassen

Reviews en recensies

Na mijn studies zocht ik een nieuw middel om mezelf te ontwikkelen. Dat middel werd het lezen van boeken. Met regelmaat review ik die boeken of maak ik samenvattingen. Benieuwd welke? Kijk dan vooral even op de boeken pagina.

Andere boekengenres

Lees je ook boeken uit andere categorieën? 

Op Manageproject.nl bied ik uit diverse zoekcategorieën zoals psychologieboeken, mindset boeken en managementboeken van tien boeken niet alleen een korte samenvatting geeft, maar ook redenen om een boek wel- of niet te lezen. 

De meeste boeken lees ik voor zelfontwikkeling, maar van tijd tot tijd laat ik me graag verrassen in de wondere wereld van fantasyboeken. Ontspanning op z’n tijd is fijn!

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€50,89)
amazon.nl (€47,69)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€11,99)
amazon.nl (€11,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

The Crimes of Grindelwald

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€9,09)
amazon.nl (€9,09)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

The Secrets of Dumbledore

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€17,99)
amazon.nl (€17,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€53,09)
amazon.nl (€53,09)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€9,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,00)
amazon.nl (€10,96)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,50)
amazon.nl (€21,59)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

1. Northern Lights / The Golden Compass
2. The Subtle Knife
3. The Amber Spyglass

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€17,69)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€34,99)
amazon.nl (€34,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,49)
amazon.nl (€34,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

1: a Game of Thrones
2: a Clash of Kings
3: a Storm of Swords
4: a Feast for Crows
5: a Dance with Dragons
Let op: er volgen meer delen in de toekomst

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€27,49)
amazon.nl (€27,49)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€9,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€50,89)
amazon.nl (€47,69)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

1: a Game of Thrones
2: a Clash of Kings
3: a Storm of Swords
4: a Feast for Crows
5: a Dance with Dragons
Let op: er volgen meer delen in de toekomst

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€27,49)
amazon.nl (€27,49)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:10

Plaats een reactie