Think and Grow Rich van Napoleon Hill (Boek Review 2022)

Leer grote doelen te stellen en te behalen.
Zie voor meer informatie mijn review van Napoleon Hill - Think and Grow Rich

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€10,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Think and Grow Rich is een bestseller van de Amerikaanse zelfhulpauteur Napoleon Hill. Zoals de titel verraad, gaat dit boek over je mindset en hoe dit je kan beïnvloeden rijk te worden.

Dit is de latere herziene versie door Michael Pilarczyk. Michael is een bekende Nederlandse ondernemer, coach, spreker en schrijver. Hij is bekend van het boek ‘Master Your Mindset’.

Ik moet je waarschuwen dat er in dit boek geen magisch recept beschreven staat waarmee jij morgen ineens een miljonair bent. Het boek beschrijft de filosofie achter de invloed van je denkwijze op je leven. Nu zijn er veel van dit soort boeken op de markt dus vraag jij je misschien af of dit boek écht een toegevoegde waarde heeft en of dit boek jouw aankoop waard is. Ik zal mijn eerlijke mening geven in deze recensie en ook mijn conclusie delen aan het einde van de review zodat jij kunt beslissen of dit boek ook jouw boekenkast in gaat of niet.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
  • Hoe prettig leest dit boek
  • Hoe relevant is dit boek nog
  • Heeft het boek inzichten geboden
  • Prijs
4.5

Over Think and Grow Rich

Think and Grow Rich van de auteur Napoleon Hill is wereldwijd een bestseller. Het spreekt veel mensen aan met verschillende achtergronden, dus je zal denken dat er dusdanig zoiets bijzonders wordt omschreven in het boek dat iedereen het wilt kopen. Of is het de titel die misleidend werkt? Na het lezen van het boek kan ik in volle overtuiging zeggen dat ik snap waarom dit boek zo populair is. Je wordt echt aan het denken gezet, maar daar later meer over.

Napoleon Hill werd door zakenman Andrew Carnegie, die overigens ontzettend rijk was, gevraagd om een honderdtal rijke en succesvolle mensen te interviewen om zo te ontdekken wat hun geheim van het succes was. 

Waren ze in de welvaart geboren of hadden ze hier zelf hard voor gewerkt? En als het dit laatste was, hoe hadden ze dit dan gedaan? Wat waren de valkuilen en waar lagen de succespunten? Napoleon Hill heeft grote namen mogen interviewen. Denk hierbij aan een Theodore Roosevelt en een John Rockefeller. Ook uitvinders Thomas Edison en Alexander Graham Bell mocht hij eens goed aan de tand voelen.

Think and Grow Rich president Roosevelt
President Theodore Rooseveldt is geinterviewd om Think and Grow Rich te kunnen schrijven © Library of Congress (via Wikipedia)

Naast mensen die grote succesvolle verhalen konden delen moest Hill ook mensen interviewen die minder succesvol waren of die helemaal geen succes boekten. Hierdoor moest er een bepaalde formule gecreëerd worden waarbij mensen konden zien wat wel en wat niet werkte.

Zo is het grondwerk voor ‘Think and Grow rich’ gelegd en langzaam maar zeker begon er een boek te ontstaan. Hill heeft alle gedeelde wijsheden uitgewerkt tot zijn eigen succesformule van 14 stappen en onderwerpen. Deze stappen omschrijft hij per hoofdstuk en hij beweert dat als je deze stappen beheerst en machtig bent je leven er een stuk positiever uit kan zien en je veel zakelijke successen zult boeken.

Het boek van Napoleon Hill is voor het eerst uitgebracht in 1937. Het boek is geschreven tijdens de recessie in Amerika en het is bijzonder hoeveel lessen er, bijna 100 jaar later, nog steeds toegepast kunnen worden. Napoleon Hill heeft van alle interviews die hij heeft afgelegd de beste voorbeelden genomen en daar zijn theorie en filosofie op ontwikkeld.

Dorothea Lange Big Depression America
Dorothea Lange ‘Migrant Mother’, boegbeeld voor de recessie in Amerika in de jaren 30 © Library of Congress (via Wikipedia)

Samenvatting

Het boek verdeelt hij in 14 hoofdstukken met 14 bijbehorende titels.

Wens, geloof, zelfinbeelding, gespecialiseerde kennis, verbeelding, een georganiseerde planning, besluitvaardigheid, doorzettingsvermogen, master mind, sex transmutatie, onderbewustzijn, hersenen, het zesde zintuig en hoe om te gaan met angsten.

Ik zal per stap en onderwerp een korte beschrijvende samenvatting geven die gericht is op de theorie van Napoleon Hill.

1. Wens

Het is belangrijk dat je voor jezelf een wens creëert en hier bereid bent voor te strijden. Je moet echt alles kunnen en willen geven om deze wens en de bijbehorende doelen te realiseren. Het is belangrijk dat je een duidelijk plan op zult stellen en je in jezelf en je kunnen gaat geloven. Je mindset is belangrijk en je moet visualiseren dat je jouw doelen al hebt bereikt. Visualiseer jezelf in de winnaars cirkel.

2. Geloof

Het is belangrijk dat je in jezelf geloofd en er vanuit gaat dat je plan zal slagen. Het is een beetje de ‘law of attraction’. Geloof in het behalen van jouw doelen en gooi die energie het universum in.

Think and Grow Rich toewijding focus
Met geloof kan jij al jouw wensen vervullen © DS 30 (via Pixabay)

3. Zelfinbeelding

Dit hoofdstuk is een beetje zweverig, maar het gaat erom dat je door middel van positieve gedachten jouw onderbewustzijn positief beïnvloed. Je moet jezelf als winnaar visualiseren, iemand die al zijn doelen heeft bereikt en wensen heeft gerealiseerd. Op deze manier zal je onderbewustzijn zich hier ook op aanpassen en zal je andere stappen gaan zetten om dit sneller te bereiken.

4. Gespecialiseerde kennis

Ontwikkel een expertise die je kan helpen om jouw doelen sneller te bereiken. Algemene kennis is leuk, maar draagt dit bij aan het realiseren van jouw doelen? Je moet de beste van de beste worden op jouw vakgebied zodat jij iets unieks kunt aanbieden. Je moet je zelf dusdanig onderscheidend maken dat niemand meer om jou heen kan. Dat jij in jouw eigen industrie dé persoon wordt waar iedereen graag een beroep op wilt doen omdat iedereen weet dat jij ’the best of the best’, ook wel het neusje van de zalm bent.

5. Verbeelding

Zet je verbeelding in tijdens het visualiseren. Hill omschrijft de verbeelding als een krachtig handvat dat je kunt inzetten bij het bereiken van je doel en je dromen werkelijkheid te maken.

Think and Grow Rich mountain climber
Stel je die berg voor die jij wilt beklimmen en doe het! © cocoparisienne (via Pixabay)

6. Een georganiseerde planning

Men zegt ook wel dat een doel zonder een planning slechts een droom is en blijft. Het is belangrijk dat jij gestructureerd te werk gaat en daarvoor is een duidelijke planning nodig. Maak een stappenplan hoe jij je doel kunt bereiken. Wees gepassioneerd en georganiseerd.

7. Besluitvaardig

Blijf niet te lang hangen in de ‘wat als’ en ‘misschien is dat andere beter’ mindset. Maak vlotte keuzes en beslissingen. Natuurlijk moeten deze keuzes wel doordacht zijn maar er is ook zoiets als ‘overthinking’. Wanneer je ergens te lang over nadenkt kan het allemaal weer te onduidelijk worden. Hak vlot knopen door en houd je einddoel altijd in gedachten.

8. Doorzettingsvermogen

Geef niet op! Daar komt het eigenlijk op neer. Je zult wellicht veel tegenslagen krijgen, maar laat je niet uit het veld slaan. Door gaan en door gaan. Je komt er wel.

9. Master mind

Je kunt niet alles zelf weten. Er zijn altijd mensen die bepaalde eigenschappen beter beheersen. Focus jij je op jouw doel en kijk welke mensen kunnen helpen om dat doel te behalen. Een voorbeeld: Je wilt graag bijles geven in de Franse taal. Je beheerst te taal tot in de puntjes en hebt al veel ervaring in het lesgeven. Maar je hebt ook een website nodig en wat content voor op je website. Ga jij je kostbare tijd verliezen om dit allemaal zelf uit te zoeken en op te bouwen of ga je slim te werk. Huur hier iemand voor in wiens expertise het is en laat het voor je opzetten. Met master mind wordt er op gedoeld dat je het niet allemaal alleen heeft te doen. Verzamel een groep mensen om je heen die je kunnen ondersteunen waar nodig is.

10. Sex transmutatie

Dit vind ik persoonlijk beetje een apart hoofdstuk. Napoleon stelt dat sex één van de meest belangrijke wensen van de mens is. Hij schaart het onder de basis behoeften en dat hier met grote passie naar verlangd kan worden. Hij adviseert dan ook om het gevoel dat mensen hebben wanneer ze aan seks denken te kopiëren naar het werkvlak. Bedoelend dat die zelfde passie die je voelt wanneer je verlangt naar seks, je ook moet voelen wanneer je zakelijke doelen wilt realiseren.

Think and Grow Rich desire
Probeer het verlangen wat je in relaties hebt na te bootsen in jouw werk © Vic B (via Pixabay)

11. Het onderbewustzijn

Je onderbewustzijn is altijd aanwezig. Of je het wilt of niet, je onderbewust zijn werkt het klokje rond. Daarom is het belangrijk dat je jezelf blijft omringen met positieve invloeden. Onderneem acties waar je een goed gevoel van krijgt, omring je met link minded mensen die ook een grote passie hebben voor hun vak of bedrijf. Elimineer negativiteit en negatieve gedachten.

12. Hersenen

Hill beschrijft hier een theorie die nog niet wetenschappelijk onderbouwd was. Wat interessant is, is dat decennia later zijn theorie ook wetenschappelijk werd bewezen. Het gaat om positieve gedachten in combinatie met hoge vibraties. De law of attraction. Vibreer jij op een positief niveau dan zal je dit het universum insturen en ook weer aantrekken. Het is een beetje zweverig, maar er zit zeker wat in.

13. Het zesde zintuig

Leren vertrouwen op je intuïtie is key. Mediteer en leer jezelf vertrouwen. Ontwikkel je zesde zintuig, hier zal je nog veel baat bij hebben in de toekomst.

14. Hoe om te gaan met de zes angsten

In zijn laatste hoofdstuk leert Napoleon je om te leren omgaan met de zes angsten. Dit zijn angsten voor armoede, kritiek, verlies, complicaties op het gebied van je gezondheid, het process van het ouder worden en de dood. Dit zijn aspecten in het leven die we helaas niet uit de weg kunnen gaan, daarom is het belangrijk dat we ermee leren omgaan.

Beheers je alle 14 genoemde aspecten, situaties en kenmerken dan zal dat jouw weg naar rijkdom vergroten en versnellen.

Angst fear
Overwin jouw angsten en je zult meer succes behalen © Anemone (via Pixabay)

Mijn aanbeveling?

Dit boek is je geld meer dan waard. Je zult er veel uithalen. Dit is tevens ook zo een boek dat je er vaker even bij zult pakken als je iets wilt nalezen of opnieuw wilt opzoeken. En je zult zien dat elke keer je het boek opnieuw leest het je toch weer nieuwe inzichten zal geven. Napoleon Hill was heel vooruitstrevend met zijn denkwijze en het is bijzonder dat een kleine 100 jaar later zijn ideeën nog steeds zo actueel zijn.

Als je de stappen uit het boek toepast zal je misschien niet direct een miljonair zijn, maar je zult zeker positieve veranderingen kunnen vaststellen.

Leer grote doelen te stellen en te behalen.
Zie voor meer informatie mijn review van Napoleon Hill - Think and Grow Rich

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€10,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Wat heeft Think and Grow Rich mij gebracht?

Nu ik de dertig voorbij ben, durf ik wel te zeggen dat ik grote doelen kan stellen en die kan behalen. Het boek Think and Grow Rich heeft mij geholpen om die doelen te behalen. Dit klinkt nog een beetje vaag, daarom geef ik graag 3 voorbeeld doelen.

Doel 1: een baan in de dance

Toen ik student was had ik 1 passie: harde dance muziek. Ik moest en zou na mijn studie een baan vinden in de industrie om dit muziekgenre heen. Op de universiteit snapte men die passie niet echt, daar werd iedereen verblind met banen bij Unilever, Coca-Cola en andere corporates. Mij moest en zou het lukken. Mijn brood verdienen met een bezigheid die eigenlijk een hobby was.

Van 2011 tot 2013 heb ik daarom alle netwerk events, LinkedIn connecties, Twitter relaties en vacatures aangegrepen die ik voorbij zag komen. De eerste jaren leidde dat tot kleine, tijdelijke, slecht betaalde freelance klussen. Veredelde stages als je het op papier uittekent. Maar wel erg leuk, ik heb deze jaren veel lol gehad.

Begin 2014 vertaalde het bikkelen zich in succes: Ik mocht starten bij de organisator van Dance Valley en kort erna ook bij een van de grotere muzieklabels, Scantraxx. Beide met mooie voorwaarden, genoeg om fulltime met dance bezig te kunnen zijn. De 4 jaar die volgden heb ik bij allerlei opdrachtgevers een prachtige werktijd beleefd.

Ik in 2017 als project manager in de dance-industrie (midden voor)

Mijn conclusie? Het kost soms 2 tot 3 jaar om te komen op het punt waar je wil zitten, maar de aanhouder wint! Dezelfde ’truc’ heb ik gedaan in mijn volgende voorbeeld.

Doel 2: Een Senior titel

In mijn voorbeeld van de dance-industrie hierboven leg ik uit hoe passie mij gedreven heeft tot het vinden van een fulltime baan. In dit voorbeeld leg ik uit hoe ik toch graag nog iets wilde met mijn universitaire opleiding, en waarom ik niet mijn volledige ei kwijt kon in de dance. Een nieuw doel: een senior positie in een internationaal bedrijf. Ook in dit voorbeeld lukte het mij om in 2 tot 3 jaar te komen op het punt waar ik wil zitten.

De dance en evenementen industrie draait om creativiteit, emotie, beleving. In die sector merkte ik dat ik niet altijd mijn onderbouwingen, modellen en plannen kwijt kon. Ik ben een procesgericht, rationeel persoon. Met tijden baalde ik ervan dat ik voor mijn gevoel niet zoveel deed met mijn universitaire opleiding. Misschien was ik ook gewoon te jong, of werkte ik niet met de juiste partijen. Hoe dan ook: ik wilde na een kleine 8 jaar dance in 2018 een groter bedrijf vinden waarin ik een serieuzere rol kon bekleden.

Die werkgever werd Dept. Destijds een lokaal Rotterdams marketingbureau van 80 mensen, in 2022 een internationaal netwerk van bureaus met meer dan 3000 collega’s. Dept had in 2018 al mooie merken als klanten, grote verantwoordelijkheden en het werk kende veel actie. Dat leek mij destijds wel wat. In zo’n bedrijf wilde ik die serieuze rol vinden.

Ik mocht wel mooi onderaan beginnen. Het deed pijn om na 8 jaar dance als Junior project manager te beginnen. De onderbouwing was iets met geen agency ervaring, wat zwaar weegt in de bureauwereld. Gelukkig had ik mijn einddoel voor ogen. Elk halfjaar heb ik hele duidelijke doelen gesteld met mijn manager en na 2,5 jaar lukte het om de promotie tot Senior Project Manager te verkrijgen.

Mijn conclusie uit dit avontuur is dat het opnieuw is gelukt om in 2 of 3 jaar je doel te bereiken. Gelukkig heb ik ook dit keer weer veel lol beleefd, en voorlopig blijf ik daarom ook hangen bij deze werkgever. De rek is er nog niet uit en het bureau leven bevalt mij ontzettend goed 🙂

Dept agency Berlijn
Met Dept Agency naar het Dept kantoor in Berlijn in 2019


Doel 3: Een passief inkomen

Tijdens het lezen van deze blogpost kwam je een paar keer een product tegen. Het schrijven over- en verwijzen naar producten is het verdienmodel van deze website. Een website bouwen met een leuk extra zakcentje uit blogposts is mijn derde zakelijke doel in het leven.

Dit verdienmodel heet affiliate marketing en mijn doel is om in 2 of 3 jaar mijn vaste lasten te dekken met affiliate marketing. Het mooie daar aan is dat de blogposts passief inkomen verzorgen, als ze eenmaal online staan hoef ik er niets meer aan te doen. Ik ben gestart in augustus 2021 en verwacht dat punt in 2023 of 2024 te bereiken. Ben je benieuwd hoe mij dit afgaat? Hou dan zeker https://manageproject.nl in de gaten!

Over Napoleon Hill

Napoleon Hill is een Amerikaanse auteur die vooral zelfhulp boeken schreef. Hij is geboren op 26 oktober 1883 in de Amerikaanse staat Virginia.

Hij schreef vanaf een jonge leeftijd al voor de lokale krant tot hij een aantal jaar later werd gevraagd door een rijke zakenman om een project op te zetten waarbij hij rijke en succesvolle mensen zou interviewen. Dit is uiteindelijk uitgemond tot de geboorte van zijn zeer succesvolle boek “Think and Grow Rich”. Hill is in 1979 overleden. Zijn boeken zijn inmiddels miljoenen keren over de toonbank gegaan.

Napoleon Hill in 1904
Napoleon Hill in 1904 © Wikipedia

Andere boeken van Napoleon Hill

Door de populariteit van Think and Grow Rich is het boek verschillende keren herschreven en vertaald. In het overzicht hieronder kan je de herschreven versie door Michael Pilarczyk vinden. Michael is een bekende Nederlandse coach, auteur, schrijver en spreker. Hij is bekend van zijn boek Master your Mindset, wat veel raakvlakken heeft met Think and Grow Rich.

Leer grote doelen te stellen en te behalen.
Zie voor meer informatie mijn review van Napoleon Hill - Think and Grow Rich

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,90)
amazon.nl (€21,90)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Hill heeft meer dan 1 topper geschreven. In ‘Outwitting the Devil’ werd in 1938 de opvolger van Think and Grow Rich. Het boek gaat verder op het behalen van persoonlijke doelen en legt uit welke blokkades je daarvoor moet doorbreken.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€17,99)
amazon.nl (€18,39)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Management Boeken die ook interessant zijn

Met regelmaat schrijf ik over mindset of psychologie en andere type boeken die interessant zijn voor managers. Klik zeker even door als je meer interessante boeken zoekt.

Productinformatie Think and Grow Rich

  • Naam: Think and Grow Rich
  • Auteur: Napoleon Hill
  • Uitgegeven in: 2016 (oorspronkelijk 1937)
  • Aantal pagina’s: 416
  • Taal: Engels of Nederlands
Napoleon Hill Think and Grow Rich Cover
Think and Grow Rich van Napoleon Hill

Leer grote doelen te stellen en te behalen.
Zie voor meer informatie mijn review van Napoleon Hill - Think and Grow Rich

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€10,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Leer grote doelen te stellen en te behalen.
Zie voor meer informatie mijn review van Napoleon Hill - Think and Grow Rich

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€10,79)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Leer grote doelen te stellen en te behalen.
Zie voor meer informatie mijn review van Napoleon Hill - Think and Grow Rich

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,90)
amazon.nl (€21,90)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€17,99)
amazon.nl (€18,39)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Plaats een reactie