Start with Why van Simon Sinek (Boek Review 2022)

Wat is jouw doel, jouw 'why' in het leven?
Zie voor meer informatie mijn review van Simon Sinek - Start with Why

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Denk je aan zelfhulp goeroes, dan is er één naam onmisbaar: Simon Sinek! Deze review van ‘Start with Why’ legt uit waarom Simon en zijn boek geweldig zijn.

Het boek ‘Start with Why’ is gebaseerd op het vinden van je doel hier op aarde, je bestaansrecht en hoe je er achter kunt komen wat je ‘true purpose’ is. Voor sommige is zijn theorie nét iets te zweverig, maar toch blijkt zijn theorie in de praktijk enorm goed te werken. 

Deze beroemde auteur en motivational speaker is wereldberoemd geworden door zijn eigen bedachte theorie genaamd ‘the Golden Circle -theory’. Het is een ‘love it or hate it’ theorie. Er zijn mensen die er bij zweren, maar er zijn ook mensen die zijn theorie in twijfel trekken omdat deze niet wetenschappelijk bewezen kan worden. Vooral de grote namen uit de industrie zweren bij de theorie van Sinek en danken hun succes mede aan zijn bedachte gouden cirkel theorie. Denk aan Elon Musk, de man achter Tesla en Jeff Bezos, de man achter Amazon. Beiden kun je rekenen tot de wereld elite op het gebied van geld en macht. Beiden zijn ze zeer te spreken over Simon Sinek en zijn gouden cirkel theorie.

Zal Sinek dan toch het ultieme geheim naar het grote succes hebben ontdekt? Is zijn gouden cirkel theorie dé manier om alles uit het leven te halen? Ik zal in mijn recensie mijn eerlijke en ongezouten mening geven zodat ook jij kunt beslissen of je dit boek wilt kopen.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
  • Hoe prettig leest dit boek
  • Hoe relevant is dit boek nog
  • Heeft het boek inzichten geboden
  • Prijs
4.6

Over Start with Why

Heb jij soms ook het gevoel dat je maar wat aanmoddert? Dat je niet precies weet in welke richting je wilt verder groeien. Zijn er veel verschillende dingen die je leuk vindt om te doen, maar kan je er nooit echt één uit kiezen waar je de meeste focus op wilt leggen? Sluiten die keuzes op elkaar aan of liggen ze te ver uit elkaar? Hoe kan je ervoor zorgen dat je enkel de zaken aanpakt die op de weg naar jouw succes liggen en hoe laat je de overige zaken die niks bijdragen aan jouw bestaansrecht en ware doel links liggen?

Als je je in het bovenstaande herkent is dit een boek dat je niet mag overslaan.

Sinek start zijn boek met een grondige uitleg over de Golden Circle theorie die hij heeft ontwikkeld. Hij legt uit dat ook op zakelijk vlak emotie zwaarder weegt dan ratio. Dat is misschien nog iets te onduidelijk, dus ik licht het graag wat toe aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld autoverkoop

Denk aan een bepaald product of dienst dat je probeert te verkopen. Richt je dan op de ervaring en de belevenis, het gevoel wat het bij mensen opwekt en niet op de eigenschappen.

Stel je bent een autoverkoper. Je hebt iemand in je showroom die een auto van je wilt kopen, maar deze persoon twijfelt nog. Door een paar persoonlijke vragen te stellen kom je er achter dat deze potentiële koper graag de zomers doorbrengt in Italië en hier graag met zijn eigen auto naar toe reist. Richt je dan op het creëren van herinneringen met deze auto, de fantastische reis die mede mogelijk wordt door zijn nieuwe aankoop. Richt je niet op de airconditioning en milieuvriendelijkheid van de auto. Ervaringen en gevoel is een yes’ en eigenschappen en voordelen zijn een ‘no‘.

Waarom jij?

Net zoals dat er duizenden autoverkopers zijn, zullen er ook meerdere mensen zijn in de branche waarin jij werkzaam bent. Mensen die exact hetzelfde werk verrichten, hetzelfde product verkopen of dezelfde dienst aanbieden. Hierin kan het lastig zijn om jezelf te onderscheiden. Waarin je wel het verschil kunt maken is je aanpak. Iedereen is anders, iedereens kunnen is anders. Iedereen heeft een andere en unieke persoonlijkheid en precies hierin ligt jouw kracht

Hierin maak je het verschil en zal je mensen overtuigen om met jou in zee te gaan in plaats van je concurrent. En dit stukje ontdekken en ontwikkelen valt samen met het ontdekken van ‘jouw waarom‘. Jouw bestaansrecht, jouw doel hier op aarde. Wanneer je je enkel richt op het rationele zal je merken dat je minder uit jouw relaties en klantcontact haalt dan wanneer je hier een emotioneel aspect aan koppelt. Volgens Sinek is het enorm belangrijk om juist dit stukje te ontwikkelen zodat je hier perfect op kan inspelen.

Start with why think
Waarom is jouw aanbod beter dan dat van anderen? © Pexels via Pixabay

Zakelijk en privé nuttig

Volgens Sinek is zijn theorie toe te passen op zowel zakelijk vlak als in je privéleven. 

Als het goed is ben je in de kern dezelfde persoon op zowel werk als thuis. Oké, natuurlijk heb je overal een andere pet op. Tegen je collega’s spreek je anders dan tegen je partner, maar de persoon die je van binnen bent is hetzelfde. Je normen en waarden veranderen niet. Je voorkeuren en wensen veranderen niet. Het enige verschil wat Sinek in zijn boek bespreekt, is wie je als individu bent en wie je in een groep bent. Dit noemt hij een stam. 

Een stam kan van alles zijn, zolang het gaat om een groep mensen waarvan jij onderdeel bent. Denk hierbij aan je gezin of aan je collega’s op werk, je team of zelfs leden van je sportclub. Je persoonlijke ‘waarom’ ontwikkel je als individu en deze is volgens Sinek aan het eind van je tienertijd volledig ontwikkeld en gevormd. Je ‘waarom’ in de stam kan van tijd tot tijd veranderen. Het is wel zo dat een ‘stam’, dus de groep waarvan je onderdeel bent, altijd met z’n allen dezelfde richting op kijkt, dezelfde idealen heeft en aan dezelfde doelen werkt.

Voorbeeld boom en vogels

Op de werkvloer kun je gezamenlijk aan deze doelen werken. Sinek beschrijft een werkomgeving als een boom. De organisatie is de boom waarvan de wortels de fundatie van het bedrijf is. Dit is de basis. Vanuit de basis groeit de boom verder. Hier ontstaan takken. De takken symboliseren de verschillende takken in het bedrijf. Denk hierbij aan teams en afdelingen. Deze takken hebben weer nestjes, deze nestjes symboliseren overige divisies met groepjes mensen erin. De mensen in deze teams worden aangeduid met vogels.

Elk nestje heeft een groepje vogels en zodra jij weet wat jouw persoonlijke ‘waarom’ is zul je weten in welk nestje je thuis hoort en waar je zult opbloeien en de beste versie van jezelf zult zijn.

Start with Why great fit
Je voelt het aan als jij jouw groepje hebt gevonden © yatespub via Pixabay

Zodra je weet welke vogel je bent en in welk nest je thuis hoort, ben je al ver gekomen, maar je bent er nog niet helemaal. Je beschikt over de kennis, je weet wat jouw individuele ‘waarom’ is, maar je moet nu overgaan tot actie. Hoe je dit doet legt Sinek in het laatste deel van zijn boek Start with Why uit. 

Na het lezen van dit boek zal je veel sterker in je schoenen staan, jezelf veel beter leren kennen en een veel duidelijker beeld voor ogen hebben hoe jij succesvol kunt zijn. Je leert te elimineren wat niet bij zal dragen aan jouw persoonlijke ‘weg naar het success’ en je leert beter aan te voelen wat jou hierin wel zal helpen. Als je de gouden cirkel theorie snapt en toe kunt passen zal je ook merken dat jouw leiderschapskwaliteiten enorm zullen toenemen.

Mijn aanbeveling?

Hier kan ik kort antwoord op geven: Ja zeker! Dit boek onderscheid zich van heel veel andere zelfhulpboeken, juist omdat het niet wetenschappelijk is onderbouwd. Het is een enorme succesformule waar veel succesvolle zakenmensen zich zeer lovend over uitspreken. Het is een boek dat zich richt op de emotie in plaats van de ratio en Sinek legt uit waarom juist deze eigenschappen zwaarder tellen in het leven. Op zowel zakelijk als privévlak. 

Het boek is alles behalve saai en Sinek vertelt ook veel vanuit zijn eigen ervaringen en deelt veel persoonlijke verhalen naast de gouden cirkel theorie. Dit boek lees je heel makkelijk door en als je er eenmaal inzit wil je het ook niet wegleggen. Het boek belooft dat je jouw leiderschapskwaliteiten zal aanscherpen en dit zal, mits je het boek en alle hoofdstukken goed doorloopt ook zeker gebeuren. 

Vaak zien we door het bomen het bos niet meer. Er is tegenwoordig van alles mogelijk en er is eigenlijk teveel mogelijk. Er ontstaat keuze stress, je weet niet goed wat je moet doen en in welke richting je moet groeien. Als je jouw individuele ‘waarom’ ontdekt zal je merken dat ineens veel puzzelstukjes op hun plaats zullen vallen. Je zult merken dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat, één waarin je je pas echt thuis zult voelen en één die de fundatie zal vormen voor jouw toekomstige successen.

Hou je zelf van hele theoretische boeken met veel analytische voorbeelden, dan is dit boek misschien niet perse het boek voor jou. Sta je open voor boeken over emotie, intuïtie en dit verder te ontwikkelen zodat je jouw leiderschapskwaliteiten beter kunt laten shinen, dan is dit echt een must have boek!

Wat is jouw doel, jouw 'why' in het leven?
Zie voor meer informatie mijn review van Simon Sinek - Start with Why

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Wat heeft Start with Why mij gebracht?

Ik vind het grappig en leerzaam dat dit boek op de intuitieve, emotionele kant van het leven inzet. Hiermee doel ik op het contrast met Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman, waar ik ook een review over heb geschreven. Daniel Kahneman zet juist in op ratio en weloverwogen, doordachte beslissingen. Wat ik heb geleerd is dat het leven niet zo zwart-wit is dat alle keuzes rationeel danwel emotioneel gemaakt kunnen worden.

Als ik naar mezelf kijk ben ik absoluut een rationeel persoon. Ik denk heel zwart-wit en men noemt mij een binair persoon. Ik plan alles maanden dan niet jaren vooruit en handel bijna nooit uit impuls. Toch heeft ‘Start with Why’mij aan het denken gezet. Je kan niet altijd de rationele beslissing maken en soms wil je ook wel eens toegeven aan je gevoel. Ik probeer in mijn dagelijkse werk en vrije tijd een gezonde balans te vinden.

Een voorbeeld is de barbecue op de foto hieronder die mijn partner en ik met kerst 2019 hebben gekocht. Geen goedkope aankoop en online vrij vlot besteld en binnen 1 dag thuis ontvangen midden in december. Totaal niet het seizoen, maar wat maakt dat uit? Barbecue is altijd lekker. Soms moet je iets minder denken en meer doen. Zo zal ook Simon Sinek prediken 🙂

Emotionele aanschaf barbecue
Intuitieve, emotionele aankoop zonder plan. Af en toe mag je doen waar je zin in hebt

Over Simon Sinek

Simon Sinek is een Britse- Amerikaanse auteur, geboren in 1973, die zich richt op het schrijven van zelfhulpboeken. Ook is hij een motivational speaker en spreekt hij vaak op beurzen en conventies zoals de wereldberoemde ‘Ted Talks’. Hij heeft ook aantal keer in Nederland, in Maastricht een Ted Talk mogen geven. 

Simon Sinek in 2022
Simon Sinek in 2022 © simonsinek.com

Andere boeken van Simon Sinek

Simon Sinek bracht zijn eerste boek uit in 2009, Start with why, het boek waar deze review over gaat. Simon Sinek is vooral bekend om zijn boeken Start With Why, Leaders Eat Last, Together is Better, Find Your Why en The Infinite Game. The infinite game is overigens zijn laatst geschreven boek en komt uit 2019. Zijn boeken zijn al miljoenen keren verkocht en wereldwijd heeft hij op zeer jonge leeftijd al grote successen behaald.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,59)
amazon.nl (€14,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€10,19)
amazon.nl (€10,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,99)
amazon.nl (€12,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,79)
amazon.nl (€13,72)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Management Boeken die ook interessant zijn

Naast deze recensie heb ik op mijn website nog heel veel andere reviews over managementboeken, mindset boeken, psychologieboeken en project management boeken. Neem vooral ook een kijkje en wie weet welke andere titels je zult ontdekken.

Productinformatie Simon Sinek – Start with Why

  • Naam: Start with Why
  • Auteur: Simon Sinek
  • Uitgegeven in: 2011
  • Aantal pagina’s: 256
  • Taal: Engels
Simon Sinek Start with Why cover
Start with Why van Simon Sinek

Wat is jouw doel, jouw 'why' in het leven?
Zie voor meer informatie mijn review van Simon Sinek - Start with Why

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Wat is jouw doel, jouw 'why' in het leven?
Zie voor meer informatie mijn review van Simon Sinek - Start with Why

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€9,99)
bol.com (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,59)
amazon.nl (€14,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€10,19)
amazon.nl (€10,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,99)
amazon.nl (€12,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,79)
amazon.nl (€13,72)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Plaats een reactie