Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki (Boek Review 2022)

Ga jij werken voor geld, of laat je je geld werken voor jou?
Zie voor meer informatie mijn review van Robert Kiyosaki - Rich Dad Poor Dad

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€8,39)
amazon.nl (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Het boek ‘Rich Dad Poor Dad’ is een echte eyeopener. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je dit boek oppakt, je het niet meer los zal kunnen laten en het in één keer uit wilt lezen. Waarschijnlijk zul je na het lezen van deze recensie het boek al direct willen bestellen. Ik durf dat met een grote overtuiging te zeggen want Rich Dad Poor Dad is echt één van de meest inspirerende boeken die ik ooit heb gelezen.

Dit boek is heel direct geschreven en bedoeld voor echte aanpakkers, de go-getters, die graag meer uit het leven willen halen. Die niet per se het standaard leventje willen met een 9-5 baan waarbij ze leven van paycheck to paycheck. Mensen die graag meer uit hun leven willen halen en bereid zijn hier hun tijd in te investeren, kennis te vergaren en zichzelf waar nodig is opnieuw te programmeren door het aan te nemen van nieuwe methodes.

Het boek gaat om de theorie die de auteur Robert Kiyosaki heeft ontwikkeld waar het allemaal gaat om één ding: ‘Ben je opgevoed door een arme vader waardoor je een slaaf van de maatschappij bent geworden of ben je opgevoed door een rijke vader waardoor je de maatschappij voor jou laat werken?’.
Dit klinkt misschien hard, maar Robert Kiyosaki windt er dan ook geen doekjes om. Lees er meer over in deze review.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
  • Hoe prettig leest dit boek
  • Hoe relevant is dit boek nog
  • Heeft het boek inzichten geboden
  • Prijs
4.9

Over Rich Dad Poor Dad

Om nog even verder te borduren op de titel en je wat meer duidelijkheid te geven over wat nu precies een ‘arme vader’ en een ‘rijke vader’ classificeert, geef ik je graag wat meer informatie.

De theorie is als volgt: De ‘arme vader’ is heel traditioneel en hangt veel waarde aan de reguliere succesformule. Je gaat naar school, doet goed je best, gaat studeren en behaald de beste diploma’s omdat je is geleerd dat enkel op deze manier succes gegarandeerd is. Enkel op deze manier, door eigenlijk een ’schaap in de maatschappij’ te worden zul je financiële successen kennen. Volgens Robert Kiyosaki zijn de meeste mensen met die waarde opgevoed en ligt hier dus het probleem.

Hier tegenover staat de ‘rijke vader’. Deze vader stimuleert je om verder te kijken dan je neus lang is en op onderzoek te gaan naar hoe je jouw talenten kunt inzetten om op jouw eigen manier de financiële vrijheid te bereiken. Dit buiten het standaard 9-5 baantje. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij niet voor je geld werkt, maar dat je het geld voor jou laat werken? Hoe ontsnap je uit de welbekende ‘Rat Race’ en behaal jij de ultieme financiële vrijheid zodat je jouw leven kan indelen op een manier die het beste bij jou past.

Het boek schetst een goed beeld van beide opvoedingen en hoe jij je kunt loskoppelen van deze overtuigingen. Het is nooit te laat. Of je nu nog op de middelbare school zit of al 20 jaar werkzaam bent. Je kunt altijd het tij keren als jij jezelf opnieuw leert programmeren en afstand doet van de ‘arme vader mindset’.

rich or poor
Is geld de baas over jou, of jij de baas over jouw geld? © Pixabay

Levenservaring Robert Kiyosaki

In het boek Rich Dad Poor Dad put Kiyosaki vooral uit zijn eigen ervaringen. Deze bijzondere storyteller neemt je mee in zijn verleden en schetst een heel duidelijk beeld over hoe deze twee vaders hem hebben gevormd tot wie hij is. Het is geen fictief verhaal, hij is echt opgevoed met twee vaders. Zijn biologische vader en de vader van zijn beste vriend hebben beiden een grote rol vervult in zijn leven.

Zijn eigen ‘echte biologische’ vader heeft alles volgens de verwachte route gedaan. Hij had netjes gestudeerd, een mooie opleiding en een geweldige functie binnen een hoog aangeschreven bedrijf. Je zou denken dat hij het helemaal gemaakt had. Op papier was dit misschien ook zo, maar in de werkelijkheid was dit wel anders. Ondanks de vele successen, worstelde zijn vader elke maand weer met het betalen van de huur en overige financiële verplichtingen. Hij kwam eigenlijk altijd geld tekortDe arme vader.

Hier tegenover stond zijn andere vader, de vader van zijn beste vriend. Op papier had deze vader veel minder bereikt. Hij had geen diploma’s, geen groot netwerk maar toch had hij meer inkomsten en een betere financiële situatie dan zijn eigen vader…. De rijke vader.

Volgens Kiyosaki heeft dit allemaal te maken met de overtuigingen die men zichzelf aanleert. Deze vormen of een belemmering, zoals bij de arme vader, of vormen een stimulans, zoals bij de rijke vader.

everything is possible
Ga jij voor impossible, of possible? © Pixabay

Mindset en overtuiging

De sleutel tot succes is als volgt. Begrijpen hoe jij in plaats van heel je leven hard te moeten werken voor je geld, je jezelf aanleert hoe je geld voor jou kunt laten werken.

Je moet jezelf ontkoppelen van de reguliere weg naar het succes. Je moet ontsnappen uit de ‘Rat Race’; hiermee wordt het leven bedoeld wat de gemiddelde man leid. Naar school gaan, goed je best doen, diploma’s behalen, die goed betaalde baan scoren om vervolgens de rest van je leven tot je pensioen je kapot te werken en afhankelijk te zijn van je maandelijkse salaris. De zekerheid van een vaste baan is belangrijk en zolang je dat hebt, ben je content. Hierdoor zul je dus altijd onderdeel maken van de ‘rat race’ en zal je ontwikkeling, vooral op financieel vlak, stagneren.

Wanneer je hebt kunnen onderscheiden onder welke stroming je valt, kun je dit ook aanpakken. Ben jij op zoek naar de financiële vrijheid en wil je af van de ‘arme vader’ mindset, dan is dit zeker mogelijk. Het maakt daarvoor niet uit waar je nu staat in het leven, je kunt altijd vooruit.

Het boek geeft heel veel verschillende praktische handvatten. Daarnaast behandeld Kiyosaki verschillende filosofieën en hoe deze een invloed kunnen hebben op jouw financiële ontwikkeling.

Door vooral ook uit zijn eigen ervaringen te putten en duidelijke voorbeelden te geven over hoe bepaalde filosofieën invloed hebben gehad op zijn eigen leven zul je je snel verbonden voelen met dit boek. Uiteindelijk zul je de inspiratie krijgen om jouw eigen leven ook aan te pakken.

rich dad poor dad winner
Zeg het maar. Ga jij voor goud dit jaar? © Pixabay

Passief inkomen

Waar Kiyosaki zich vooral op richt, is het opbouwen van een passief inkomen. Een passief inkomen is een inkomen waar je initieel veel voor moet doen om het op te zetten. Maar! Wanneer het eenmaal loopt, dan loopt het en hoef je hier bijna niet meer naar om te kijken.

Je kunt dan het geld binnenharken zonder er al te veel voor te hoeven doen. In het boek benadrukt Kiyosaki vooral dat je een passief inkomen kunt opbouwen door te investeren in vastgoed. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. Je kunt tegenwoordig op zoveel manieren een passief inkomen opbouwen. Al blijft ook op dit moment het investeren in vastgoed in vee gevallen een slimme en veilige keuze.

Educatie

Ook benadrukt Kiyosaki dat het enorm belangrijk is dat je jezelf onderwerpt aan de educatie rondom alles wat met geld en financiën te maken heeft. De meeste van ons worden opgevoed met de ’studie, werken, pensioen’ ideologie waardoor er nooit veel zal veranderen in je financiële leven. Wanneer je meer kennis opdoet over hoe je moet omgaan met geld, hoe je geld voor jou kunt laten werken, pas dan kun je echt verandering creëren.

Passiva en Activa

Waar je volgens Kiyosaki in eerste instantie aan moet werken is het begrijpen van de termen ‘passiva’ en ‘activa’. Kort door de bocht: Activa levert geld op en passiva kost geld.

Een goed voorbeeld hiervan is een koophuis. Wanneer deze afbetaald is valt het onder activa omdat dit je geld kan opleveren. Je kunt het doorverkopen of verhuren, je kunt het inzetten om meer geld te genereren. Betaal je nog de hypotheek en is deze nog niet volledig afgelost, is het een passiva: op dit moment kost het je geld.

Kiyosaki geeft aan dat de rijken rijk zijn omdat zij zich focussen op activa: investeren in aandelen, obligaties en vastgoed. Focussen op het vergaren van bezittingen die je welvaart kunnen vergroten. Volgens zijn theorie richten rijke mensen richten zich op het vergaren van activa en arme mensen richten zich voornamelijk op het betalen van de rekeningen en denken niet verder. Vaak ook omdat ze denken dat hier geen ruimte voor is. En zo worden de rijken, rijker en blijven de armen arm.

Geld laten groeien
De truc is om geld te laten groeien en niet alles uit te geven © Pixabay

Mijn aanbeveling?

Dit is een boek wat ik zeker zou aanbevelen, maar tegelijkertijd is het ook niet voor iedereen.

Je moet echt openstaan voor verandering en je leven écht goed onder de loep willen nemen. Je moet niet bang zijn om kritisch naar jezelf en je financiële situatie te willen kijken. Ben je bereid om dit te doen, dan mag je dit boek absoluut niet missen en zal het je enorm veel brengen.

Wat ik zelf een voordeel vind aan dit boek is dat het zich vooral richt op het inspireren en niet op het dicteren van een exact stappenplan. Dit kan ook als een nadeel worden ervaren, vooral als je op zoek bent naar een stappenplan dat je aan de hand meeneemt en je exact vertelt hoe je wat moet doen. Maar dan mis je eigenlijk ook de punt van het boek.

Een groot onderdeel van ondernemerschap en activa vergaren is het doen waar jij goed in bent en kracht te putten uit jouw eigen persoonlijke talenten. Dit is voor iedereen natuurlijk anders. Wat dit boek wel zal doen is jou inspireren om direct aan de slag te gaan en te leren hoe jij jouw geld voor jou kan laten werken en eindelijk kunt ontkomen uit rat race.

Ga jij werken voor geld, of laat je je geld werken voor jou?
Zie voor meer informatie mijn review van Robert Kiyosaki - Rich Dad Poor Dad

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€8,39)
amazon.nl (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Wat heeft Rich Dad Poor Dad mij gebracht?

De afgelopen jaren ben ik vooral eerlijker naar mezelf geworden over aankopen die achteraf onnodig waren.

In mijn eerste werkjaren zijn er maanden geweest dat ik bijna elke maand weer iets bedacht kon krijgen van €300-800 wat ik zogenaamd moest hebben. Een racefiets. Vier verschillende camera lenzen in plaats van 1 zoomlens. Een tweede gameconsole. Daarnaast ook nog een game-pc. Een smartwatch.

Achteraf heb ik met het gros van deze spullen heel weinig gedaan en is het ontzettend zonde dat er zoveel geld naartoe gegaan. Binnen een jaar of twee beland de helft weer op marktplaats en kan ik tegen mezelf zeggen: wat ben je nou aan het doen joh?

Smartwatch ongebruikt zonde
Mijn vrijwel ongebruikte Fossil smartwatch van €299 die binnen een half jaar op Marktplaats stond

Door het lezen van Rich Dad Poor Dad ben ik veel bewuster geworden van geld. Met name hoe snel geld eruit kan vliegen en dat je er ook nuttige dingen mee kan doen. Zoals investeren.

Sindsdien ben ik dezelfde maandelijkse bedragen extra gaan aflossen waardoor mijn hypotheek omlaag vliegt. Extra aflossen leidt tot lagere maandlasten waardoor ik vervolgens nog meer kan aflossen. Een vicieuze cirkel, de goede kant op. Ik blijf dit volhouden tot mijn hypotheek op 0 staat. Deze financiële ruimte kan ik later weer gebruiken voor nieuwe investeringen, wat opnieuw tot een positieve vicieuze cirkel zal leiden.

Over auteur Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki is een Amerikaanse zakenman en auteur van voornamelijk zelfhulpboeken. Hij is op 8 april 1947 geboren en richt zich op het schrijven van inspirerende, motiverende boeken. Dit heeft hij op een zeer succesvolle wijze kunnen doen. Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan 28 miljoen exemplaren van zijn in totaal 17 boeken verkocht.

Robert Kiyosaki
Robert Kiyosaki in 2022 © (bron)

Daarnaast heeft hij een heel imperium opgebouwd onder het merk ‘Rich Dad’. Hierbij richt hij zich op het creëren van een nieuwe financiële mindset. Een mindset vanuit waar je de handvatten krijgt om eindelijk te ontsnappen uit de rat race, een stabiele cashflow kunt opbouwen (passief inkomen) en hoe je eerder kunt genieten van een financiële vrijheid.

Hij laat zien dat het niet uitmaakt wie je bent, wat je achtergrond is en of je bent opgegroeid met een ‘rijke vader’ of een ‘arme vader’, iedereen kan omschakelen en financiële vrijheid bereiken. Zolang de wil er is helpt Robert Kiyosaki jou met het creëren van de weg. Hieronder kan je het Rich Dad aanbod vinden.

Andere boeken en artikelen van Robert Kiyosaki

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€30,00)
amazon.nl (€30)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,39)
amazon.nl (€4,69)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€16,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Management Boeken die ook interessant zijn

Op mijn website kan je verschillende aanbevelingen terugvinden over mijn favoriete boeken. Boeken waarvan ik overtuigd ben dat deze een bijdragen zullen leveren aan jou op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

Vind je dit soort boeken interessant kijk dan vooral even bij de management boeken en mindset boeken. Neem zeker een kijkje en laat je inspireren.

Productinformatie Rich Dad Poor Dad

  • Naam: Rich Dad Poor Dad
  • Auteur: Robert Kiyosaki
  • Uitgegeven in: 2017
  • Aantal pagina’s: 336
  • Taal: Engels
Rich Dad Poor Dad Robert Kiyosaki
‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert Kiyosaki

Ga jij werken voor geld, of laat je je geld werken voor jou?
Zie voor meer informatie mijn review van Robert Kiyosaki - Rich Dad Poor Dad

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€8,39)
amazon.nl (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Ga jij werken voor geld, of laat je je geld werken voor jou?
Zie voor meer informatie mijn review van Robert Kiyosaki - Rich Dad Poor Dad

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€8,39)
amazon.nl (€8,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€30,00)
amazon.nl (€30)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,39)
amazon.nl (€4,69)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€16,99)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Plaats een reactie