Wat is Scrum?

Scrum is een werkwijze, een projectmanagement methode om specifieker te zijn. Teams of individuen kunnen de scrum werkwijze volgen. Het doel van het volgen van deze werkwijze is om gefocust en flexibel stappen te maken in een project.

In mijn eigen woorden is scrum het ophakken van projecten in behapbare stukjes en die in een korte termijn (sprint) uitvoeren. Hierdoor maak je snel kleine stapjes, die uiteindelijk samen grote stappen worden. Omdat je kleine projectjes doet kan je in het volgende project bijsturen als er iets gebeurt of je iets leert. Dit zorgt ervoor dat je wendbaar en flexibel blijft en altijd kan anticiperen.

De term scrum vind haar oorsprong in de rugbysport. Als een rugbyteam een scrum doet proberen zij samen als team één doel te bereiken. Hierbij moet het team flexibel blijven en snel kunnen inspelen op dingen die gebeuren op het speelveld. Deze filosofie gebruikt scrum ook in de project management werkwijze.

Scrum in Rugby
Een scrum in rugby. Het team werkt nauw samen om voortgang te bereiken © Pixabay

Inhoudsopgave

Scrum methode

De scrum methode wordt het meest gebruikt in softwareontwikkeling. Daarmee bedoel ik het uitdenken, maken en onderhouden van computerprogramma’s en mobiele apps.

Voorbeeld in softwareontwikkeling

Bij scrum in softwareontwikkeling kan je denken aan bedrijven als Microsoft en Apple. Zij maken allerlei softwareoplossingen voor op jouw computer en mobiele telefoon. Denk aan Office, Windows, iOS of Mac OS.

Je bent waarschijnlijk gewend dat deze software met updates werkt. Een updates betekent eigenlijk een upgrade. Als een programma een update krijgt dan worden er nieuwe of verbeterde functionaliteiten aan het programma toegevoegd. Die updates gaan altijd in stapjes. Je update je software eens per zoveel weken en er is binnen no-time weer een nieuwe update.

De reden hiervoor is dat het zelfs voor grote bedrijven als Microsoft en Apple behapbaarder blijft als zij hun software producten in stapjes doorontwikkelen. Hierdoor kunnen de teams focus vinden en zich helemaal buigen op één sterke functionaliteit.

Dit geldt zelfs voor een nieuwe app of een nieuw programma. Je bent waarschijnlijk ook gewend dat nieuwe programma’s in eerste instantie eenvoudig gelanceerd worden. Functionaliteiten worden daarna periodiek toegevoegd. Bedrijven als Microsoft en Apple kiezen hiervoor om eerst te ervaren hoe de basis versie van een product ontvangen wordt en welke feedback daarop komt. Aan de hand van die feedback kunnen bedrijven betere keuzes maken voor doorontwikkeling. Daarnaast is het natuurlijk goedkoper en ook sneller om eerst een programma te lanceren met beperkte functionaliteiten. Als je meteen een Ferrari wilt duurt dat langer en is het duurder.

Microsoft software scrum
Microsoft, een van de koningen in software development © Pixabay

Geschiedenis

De theorie van scrum is niet zomaar ontstaan. In de jaren 80 is er veel onderzoek gedaan naar efficiënteren, betere manieren van samenwerken. De eerste ideeën zijn uitgewisseld en gepubliceerd door Ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi. Die eerste publicatie was in 1986 in de Harvard Business Review (bron). In opvolging van het onderzoek heeft Jeff Sutherland in 1993 de scrum werkwijze op papier gezet in zijn boek ‘Scrum’.

De originele scrum werkwijze, geschreven door oprichter Jeff Sutherland. Dit boek hoort absoluut tot de top scrum & agile boeken aangezien het de fundering is voor deze manieren van aanpak.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€9,99)
managementboek.nl (€22)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Jira Software en scrum

Jira software wordt vaak als hulpmiddel gebruikt om scrum te werken. Ik heb een review over Jira geschreven waarin ik uitleg hoe de software je kan helpen scrum te werken.

Theorie van Scrum

De scrum werkwijze is een handvat om op een flexibele manier complexe problemen op te lossen. De scrum master leidt het project en verzorgt een omgeving waarin scrum gewerkt kan worden. Hierbij zorgt de product owner voor een goed omschreven takenlijst, de backlog met daarin user stories. In stapjes werkt het scrum team die user stories uit, dit heet het een sprint. Tijdens de sprint evalueren en leren de teamleden van het werk dat zij doen. Die kennis nemen zij mee in de volgende sprint. Enzovoorts! Dit proces blijft het team herhalen totdat het eindproduct af is.

Rollen in het team

Om de theorie van scrum volledig te benutten bestaat het team bij voorkeur uit de volgende rollen. Indien een van deze rollen niet aanwezig is kan iemand deze taken erbij nemen:

 • Scrum master: een persoon die meetings en scrum rituelen faciliteert. Mocht kennis of expertise missen in het team dan zoekt de scrum master daar naar
 • Product owner of product eigenaar: omschrijft en kiest welke resultaten het project wil boeken in user stories en brengt daarin prioriteiten aan
 • Scrum team: een groep van ontwikkelaars, experts of developers: zij doen het werk, doorgaans softwareontwikkeling en aanvullend tests, analyse, ontwerp en evaluatie

Scrum rituelen

Om sprints goed te kunnen uitvoeren verzorgt de scrum master een aantal vaste scrum rituelen. Denk daarbij aan de volgende contactmomenten:

 • Sprint: een periode van 2 of 3 weken waarin het scrum team gefocust aan een takenlijst werkt
 • Sprint planning: overleg wanneer welke werkzaamheden in een sprint meegenomen worden
 • Dagelijkse scrum / dagelijkse stand-up: een check-in van 15 minuten in de ochtend om als team voortgang te bespreken
 • Sprint review: het bespreken van de uitkomst van de sprint om eventuele aanpassingen in de volgende sprint te doen
 • Sprint retrospective: het evalueren van de samenwerking, processen, tools en interactie van de sprint

Uitgangspunten

Scrum bouwt op de volgende uitgangspunten:

 • Lef: als iemand iets vindt van zaken met hij/zij dat kunnen benoemen en oplossingen voorstellen
 • Respect: teamleden hebben respect en begrip voor mensen met een andere expertise en/of achtergrond
 • Focus: het team focust zich op wat er in de sprint gedaan moet worden
 • Toewijding: werken in scrum vorm is een fulltime samenwerking, niet deeltijd
 • Openheid en transparantie: het team houdt elkaar op de hoogte van voortgang en eventuele problemen

In de media

De volgende video van serie Silicon Valley legt op een geestige manier uit wat er komt kijken bij de scrum werkwijze. Je zal de theorie wel even moeten doornemen als je alle verstopte grappen wil kunnen waarderen. Ik vind de video geinig 🙂

Alternatieve Project Management Methodes

Past Scrum niet bij jouw situatie of project? Bekijk dan zeker ook even deze pagina’s. Wellicht passen de volgende werkwijzes of certificeringen beter bij jouw situatie.

Wil jij meer weten over bedrijfskunde en management theorie? Bekijk dan zeker even mijn management begrippenlijst.

De originele scrum werkwijze, geschreven door oprichter Jeff Sutherland. Dit boek hoort absoluut tot de top scrum & agile boeken aangezien het de fundering is voor deze manieren van aanpak.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€9,99)
managementboek.nl (€22)
Laatste update op: 29 september 2022 - 06:11

Plaats een reactie