Project Manager Salaris

Project Manager Salaris

Elke project manager krijgt (als het goed is) salaris voor zijn of haar diensten en in dit hoofdstuk zet ik voor jou op een rijtje welke salarissen gebruikelijk zijn.

Wat verdient een project manager?

Een veel gezocht onderwerp op Google. Gezien het grote aantal project managers in Nederland is deze vraag lastig te beantwoorden. Als ik de volgende bronnen combineer, is mijn conclusie dat het salaris van een project manager gemiddeld tussen de €4.000 en 4.500 bruto zou mogen liggen. Een kanttekening is dat er veel verschillende sectoren zijn waarin je als project manager werkzaam kan zijn. De sector waarin je werkt, heeft natuurlijk invloed op de hoogte van je salaris. Daarnaast zal je werkervaring van invloed zijn, mensen met meer ervaring krijgen doorgaans meer betaald.

Bedrijven die het goed doen zijn volgens onderstaande bronnen overheidsinstellingen als Amsterdam UMC, Gemeente Amsterdam, Kadaster en de Belastingdienst. Daarnaast doen commerciële en internationale bedrijven als ING, Rabobank, ABN Amro, Achmea, Tata Steel, Volkers Wessel, BOEG en StackOps het goed. Het is logisch dat grote bedrijven grote budgetten kunnen vrijmaken voor salaris. Mijn verwachting is wel dat deze bedrijven hoge eisen stellen aan de rol en pittige, grote klussen met zich meebrengen om te sturen.

Bronnen met informatie over salarissen

Volgens Glasdoor (bron) het salaris van een project manager gemiddeld €4.513 bruto. Dit gemiddelde is getrokken uit bijdragen van ~700 projectmanagers in Nederland.

Volgens Werkzoeken.nl (bron) ligt het salaris van een project manager gemiddeld op €4.405 bruto, en varieert tussen de €3.745 en €5.070. Dit gemiddelde is getrokken uit verschillende vormen van dienstverband, namelijk freelance, detachering, vaste contracten en traineeships. Het is niet duidelijk waar Werkzoeken.nl hun informatie vandaan haalt.

Volgens Indeed (bron) verdient een project manager gemiddeld €4.044 bruto per maand. Dit gemiddelde is gebaseerd op ~5.500 doorgegeven salarissen.

Wat verdien ik (auteur Perry)?

Toen ik mijn eerste project management werkzaamheden deed tussen 2011 en 2014 studeerde ik nog. Ik was ingeschreven als freelancer en stelde mezelf beschikbaar als project manager naast mijn universitaire studie. Destijds factureerde ik (schrik niet) €6,25 tot €25 per uur. Ik werkte destijds 8 tot 16 uur per week wat inhield dat ik bruto €200-€1600 per maand verdiende. Geen vetpot, wel prima om de eerste vlieguren mee te maken.

Vanaf 2014 was ik fulltime in dienst als project manager en startte ik voor €2.500 bruto op basis van 40 uur per week. De industrie waarin ik werkte was events & entertainment, ik was in dienst van een klein bedrijf (<10 personen). Mijn rol was project manager marketing voor een muziek label en artiesten management kantoor in de dance muziek, ontzettend leuk! Deze baan koos ik uit passie, en voor een eerste fulltime baan was ik met dit salaris happy, het was prima.

Perry Project Manager in de dance
Als project manager in events & entertainment met DJ The Prophet (2017)

In 2018 besloot ik bij een groter, commerciëler bedrijf in dienst te gaan. Ik was op zoek naar grotere verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Het bedrijf dat ik vond heet Dept en telde destijds tussen de 500 en 1000 werknemers. Dept is een agency (bureau) wat digital marketing, development en creatie verzorgt voor grote merken in binnen en buitenland.

Toen ik startte bij Dept was ik 4 tot 5 jaar fulltime project manager geweest, en daarvoor ongeveer 3 jaar als parttimer naast mijn studie. Ik vond zelf dat ik als medior mocht beginnen, Dept vond junior beter passen in verband met mijn gebrek aan agency ervaring. Het salaris waarmee ik startte bij dit grotere bedrijf was €2.700 bruto op basis van 40 uur per week. Mijn verwachting was te kunnen groeien in verantwoordelijkheden en salaris, wat uiteindelijk is gelukt. Na 2,5 jaar groeide ik door tot Senior Project Manager. Senior collega’s in deze rol worden net als ik ingeschaald tussen €3.400 en €3.800 bruto salaris op basis van 40 uur per week.

Net als in mijn vorige rol ben ik gelukkig met deze vergoeding. Daarnaast ben ik blij dat ik de groei heb kunnen doormaken die ik voor ogen had toen ik uit de dance muziek stapte. Als ik de genoemde bronnen moet geloven is mijn salaris nog niet gemiddeld. Voor mij maakt dat niet uit want op dat niveau kom ik vanzelf en ik vind het belangrijker dat ik plezier en voldoening uit mijn werk haal.

Project Manager
Als project manager bij agency Dept. In 2022 nog steeds gelukkig in mijn rol.

Wil jij meer weten over bedrijfskunde en management theorie? Bekijk dan zeker even mijn management begrippenlijst.

Plaats een reactie