De beste Herman Miller bureaustoelen – Aankoopgids 2022

Welkom op Manageproject.nl, een blog met tips voor professionals om de werkweek leuker, slimmer en fijner te maken. Dit artikel legt jou uit of Herman Miller Bureaustoelen bij jou passen en waar je op kan letten bij de aankoop. Bij een van mijn werkgevers heb ik 4,5 jaar kunnen werken op een Herman Miller Aeron en ook die ervaring deel ik met je.

Herman Miller meubelen zijn bekend als de beste in de markt en daarnaast stoelen met een goede ergonomie. De stoelen worden duurzaam geproduceerd. Er hangt wel een prijskaartje aan de stoelen van €650 tot €2.000, houd daar rekening mee. Alle kosten, voor- en nadelen zet ik voor jou op een rijtje in dit artikel.

Inhoudsopgave

De beste Herman Miller bureaustoelen

Herman Miller bureaustoelen staan bekend als een van de beste bureaustoelen wereldwijd. Naast het comfort heeft het merk ook oog voor design en detail. Elke stoel is door een designer ontworpen en dat zie je terug in de looks. “Ontwerpoplossingen die het beste in mensen naar boven halen”, zo noemen zij het zelf (bron, Hermanmiller.com)

Plekken waar je de meubels van Herman Miller kunt gebruiken en terugvinden zijn kantoren, muziek- en filmstudio’s, opleidingsinstituten verzorgingssalons en studeerkamers.

Om jou te helpen de beste keuze te maken heb ik de volgende stoelen geselecteerd als beste koop, beste prijs, beste rug ondersteuning en beste allround. Verderop in dit artikel vind je toelichting over alle modellen en argumenten om af te wegen bij jouw aankoop.

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw

Direct aanschaffen bij:

hermanmiller.com (€1894)
amazon.nl (€1185)
bol.com (€825,00)
Laatste update op: 13 augustus 2022 - 06:32

Direct aanschaffen bij:

hermanmiller.com (€670)
Laatste update op: 22 juli 2022 - 11:20

Direct aanschaffen bij:

hermanmiller.com (€1623)
Laatste update op: 22 juli 2022 - 15:53

Direct aanschaffen bij:

hermanmiller.com (€1122)
Laatste update op: 22 juli 2022 - 15:53

Bureaustoel tip van Perry

Op een werkdag zit de gemiddelde Nederlander meer dan 9 uur! (Bron RIVM). Bezuinig niet op comfort en ben goed voor je lichaam als jij ook zolang zit elke dag.

Over Herman Miller

Herman Miller voorziet particulieren en bedrijven in allerlei omgevingen van hoge kwaliteit meubilair. Meubels die door Herman Miller geproduceerd worden zijn onder andere stoelen, bureaus, kasten, tafels, verlichting, kantoor accessoires en opbergmogelijkheden.

Het doel van Herman Miller en de verschillende merken is om een betere wereld om u heen te bouwen. Door middel van innovatief meubilair wil Herman Miller organisaties helpen hun prestaties te verbeteren.

Herman Miller is een meubelmerk dat anno nu bestaat uit meerdere merken en afdelingen:

  • Herman Miller
  • Herman Miller Healthcare
  • Nemschoff
  • Geiger International

Herman Miller Geschiedenis

In het begin van de 19e eeuw ontstond in Amerika, West Michigan, een nieuwe kijk op meubilair. Na jaren van eenvoud en functioneel ontwerp waren de mensen achter Herman Miller van mening dat het tijd was voor meubels met een legendarisch design. Deze mensen zijn D.J. de Pree en zijn schoonvader Herman Miller.

Tussen 1905 en 1923 werkten de Pree en Miller samen om samen een bedrijf te starten. Zij kochten de Michigan Star Furniture company, om die in 1923 te hernoemen naar ‘The Herman Miller Furniture Company‘. De reden voor deze vernoeming is de integriteit van schoonvader Herman Miller. Deze integriteit zou later terugkeren in de identiteit van het bedrijf. Sinds 1960 is het bedrijf bekend als Herman Miller Inc. In deze jaren was D.J. de Pree general manager van het bedrijf, hij heeft het bedrijf groot gemaakt.

DJ de Pree
D.J. de Pree, de eerste manager van Herman Miller © hermanmiller.com

Het duurde niet lang voordat de bedrijfsnaam Herman Miller als synoniem werd beschouwd voor modern meubilair. Het lukte om deze status te bereiken door samen te werken met ontwerpers als George Nelson, Charles & Ray Eames, Alexander Girard, Isamu Noguchi, Robert Propst, Bill Stumpf, Don Chadwick, Ayse Birsel, Studio 7.5, Yves Béhar Doug Ball en vele anderen.

Historische uitvindingen

De kantoor ‘cubicle’

In 1967 was Herman Miller designer Robert Propst verantwoordelijk voor het ontwerpen en lanceren van de wereldberoemde cubicle. Dit is een kleine gedeeltelijk afgescheiden ruimte in een groot kantoor. Zo’n ruimte biedt privacy en verhoogt de concentratie van een werknemer. Sindsdien heeft de cubicle een permanente plek in veel kantoren wereldwijd.

Herman Miller Robert Propst Cubicle
De wereldberoemde cubicle, ontworpen door Herman Miller © David Mark via Pixabay.com

De Noguchi Tafel

Deze wereldberoemde tafel is geïntroduceerd door Herman Miller in 1947 en ontworpen door designer Isamu Noguchi. De voetstukken zijn van hout terwijl het blad van glas is gemaakt.

Herman Miller Noguchi table
De Noguchi tafel © lartnoveauenfrance via Wikipedia

De Eames Lounge stoel

Deze heerlijke lounge stoel is in 1956 geïntroduceerd door Herman Miller en ontworpen door Charles & Ray Eames. De combinatie van hout en leer zorgt voor een luxe uitstraling. Het design is tijdloos en ook vandaag wordt dit model nog veel verkocht.

Herman Miller Eames Lounge chair
De Eames Lounge Chair © Pixabay.com

De Marshmallow Sofa

Deze modernistische stoel is door Herman Miller geïntroduceerd in 1956 en slechts tijdelijk verkocht tot 1961. Hierdoor is het model iconisch en een collectors item geworden. De stoel is ontworpen door Irving Harper. Het frame is van metaal en de zittingen zijn gevuld met schuim. In latere jaren zijn de stoelen geherintroduceerd.

Herman Miller Marshmallow sofa
De Marshmallow sofa © Adele Prince via Wikipedia

Eerst Research dan Design

Het ontwerp van Herman Miller bureastoelen is typerend, maar research gaat daar nog altijd aan vooraf. Herman Miller vindt het belangrijk dat de hun meubelen de juiste werksfeer en ergonomie creëren.

Om dat mogelijk te maken werkt Herman Miller samen met onderzoekers, werkgevers en premium resellers. Dit netwerk van professionals werkt samen om klanten de beste meubelervaring te geven. In de vorm van workshops of architectuur projecten kan je met dit netwerk van professionals een plan maken om jouw kantooromgeving te optimaliseren. Deze professionals hebben samen meer dan 100 jaar aan research gedaan om een optimale kantoorsetting mogelijk te maken.

Als case voorbeeld heeft Herman Miller het Mexicaanse Brinco geholpen om hun nieuwe kantoorpand toekomstbestendig te maken. Bekijk de Brinco case vooral zelf op de website van Herman Miller en ontdek wat er mogelijk is.

Ook laat Herman Miller hun artikelen en kantooradvies met regelmaat benchmarken en reviewen. Als voorbeeld heeft onafhankelijke benchmarking service Leesman een score van 76/100 gegeven aan Herman Miller. Dat is hoger dan de wereldwijde norm van 62,1.

Ergonomie en comfort op hoog niveau

Ergonomie staat voorop bij kantoorartikelen van Herman Miller, met name bureaustoelen. Alle bureaustoelen zijn ergonomisch verantwoord. Waar Herman Miller op let bij het inrichten adviseren van meubels is:

  • Verschillende soorten meubels passen bij verschillende soorten mensen
  • De juiste ergonomische verhoudingen van bureau, stoel, muis computerbeeldscherm
  • Werkplekken moeten een gevoel van gemeenschap bieden
  • Werkplekken moeten de productiviteit bevorderen
  • Werkplekken moeten de creativiteit bevorderen

Wereldberoemde ergonomische bureaustoel

De meubelen van Herman Miller worden al meer dan 100 jaar aangeboden in meer dan 100 landen. Het bedrijf doet het al zo lang goed omdat kwaliteit voorop staat. De typische Herman Miller klant is bereid het bijhorende prijskaartje te betalen om kwaliteit in huis te halen.

Als voorbeeld is het Aeron model een dingetje onder DJ’s. Zij brengen veel tijd door in de studio om muziek te maken. Daarbij is het natuurlijk wel zo fijn om een goede stoel te hebben. Als voorbeelden zie je hieronder de studio’s van Martin Garrix, DJ The Prophet, Headhunterz en Afrojack.

Welke Herman Miller bureaustoel? (modellen)

Er zijn meerdere Herman Miller bureaustoelen om uit te kiezen. Per model zet ik voor jou hieronder op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn, zodat jij zelf kan kiezen welk model bij jou past.

Herman Miller Aeron (beste koop)

Aeron is het meest populaire model en beste koop van alle Herman Miller bureaustoelen als het gaat om ergonomie. Dit model is 30 jaar geleden ontworpen door ontwerpers Bill Stumpf en Don Chadwick en gaat nog steeds mee! Het model is verkrijgbaar in kleuren Onyx (zwart), Carbon (donkergrijs), Graphite en Mineral (lichtgrijs).

In al die jaren is het model doorontwikkeld en is Herman Miller onderzoek blijven doen om het model ergonomisch te verbeteren. Dit heeft ertoe geleid dat de ondersteuning van de wervelkolom optimaal is en dat de rugleuning goed uitgebalanceerd is. Bewegingen voelen natuurlijk.

Voor alle lichaamstypes
Al 30 jaar een award winning model
Recycled, duurzaam oceaan plastic
Prijs is hoog voor een bureaustoel

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw

Herman Miller Sayl

De Sayl is ontworpen vanuit minimalisme door Yves Béhar. Met zo weinig mogelijk middelen het optimale eindresultaat behalen, dat was Béhar zijn doelstelling. De naam stamt af van sail (zeilen) omdat de vormgeving lijkt op een zeilschip.

De rugleuning biedt optimale rug ondersteuning en verzorgt zo de gewenste ergonomie.

Sterke ondersteuning van de rug
Veel awards bij de lancering in 2010
Prijs is interessant
Design moet je aanspreken

Herman Miller Cosm

De Cosm wordt gekenmerkt door instant comfort. Het frame is flexibeler dan dat van andere Herman Miller bureaustoelen en past daarom al snel bij je houding. Onafhankelijk van je bouw zal deze stoel snel fijn aanvoelen en bij veel mensen passen.

De stoel is ontworpen door Studio 7.5 in Berlijn. In het ontwerpen van deze stoel hebben zij er rekening mee gehouden dat mensen gemakkelijk van houding willen veranderen. Wanneer de gebruiker van houding verandert, dan veert de bewegingsmechaniek van het scharnierpunt mee. Bij de Cosm is hier meer nadruk op gelegd dan bij andere Herman Miller stoelen.

Frame buigt mee met lichaam
Gevoel van gewichtloosheid
Sluit goed aan bij lichaam en houding
Prijs is hoog voor een bureaustoel

Herman Miller Embody (beste rug ondersteuning)

De Embody is ontworpen door Bill Stumpf en Jeff Weber. Het doel van de stoel is om de rugwervel te ondersteunen, zodat je niet zelf tegen gewicht en zwaartekracht hoeft te vechten. Tegenwoordig zitten mensen uren aan bureaus en computers, waarbij ondersteuning van de rugwervel welkom is.

Sterker nog, het idee achter de stoel is een positief effect op je rug. Dit wordt mogelijk gemaakt door technologie, de rug wordt op verschillende punten gecorrigeerd. Ongeacht de kromming van de wervelkolom.

De beste rug ondersteuning
Voelt als een stabiele troon
Gaming model is beschikbaar
Prijs is hoog voor een bureaustoel

Herman Miller Lino

De Lino is ontworpen door Sam Hecht en Kim Colin met als doel om toegankelijk comfort en goed ontwerp voor iedereen mogelijk te maken. Het model is wat meer universeel, maar biedt wel comfort aan elke persoon door de dynamische pasvorm.

Comfort in allerlei kleuren
Goede ondersteuning van de rug
Prijs is interessant
Design is wat simpel

Herman Miller Mirra 2

De Mirra (Butterfly) 2 is ontworpen in Berlijn door Studio 7.5. De filosofie achter dit model is vergelijkbaar met de Aeron; hoogwaardige ergonomie in combinatie met een slank, licht, fraai design. Net als de Aeron zijn ze beschikbaar in verschillende maten en uitvoeringen zodat ze bij elk type persoon passen.

Het voornaamste verschil met de Aeron is het design. Mocht de een je meer aanspreken dan de ander, dan kan je je keuze daarop baseren. Kwalitatief komen ze erg bij elkaar in de buurt.

Butterfly verwijst naar de rugleuning van het model. Je hebt hierin de keuze of je de ultra responsieve butterfly rugleuning wilt of de standaard Trifex rugleuning.

Geweldige ergonomie
Minimalistisch design
Versie 2 kan beter tegen bewegingen
Prijs is hoog voor een bureaustoel

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw.

Herman Miller Setu (beste allround)

De Setu is net als de Mirra en Cosm ontworpen in Duitsland door Studio 7.5. Het doel was eenvoud en het vinden in een onaanpasbare, standaard stoel. Het idee hierbij was dat personen nog maar zelden op een vaste stoel werken, je werkt namelijk vaak op verschillende kantoren en werkplekken. In zulke situaties is het fijn dat je altijd naar een een prima allround stoel kan grijpen. De Setu is die stoel.

De stoel is regelmatig opnieuw vormgegeven waardoor nu het huidige model beschikbaar is.

Fijne allrounder, geschikt voor iedereen
Geschikt voor verschillende houdingen
De typische vergader uitstraling
Aanpassingsmogelijkheden beperkt

Herman Miller Verus (beste prijs)

Het model Verus is ontworpen om voor een betaalbare prijs een goede ergonomie te bieden. Door een efficiënt eenvoudig ontwerp kunnen de kosten lager blijven, maar biedt hij wel korte- en langetermijn comfort.

De Verus is in allerlei kleuren en modellen beschikbaar wat het model nog toegankelijker maakt.

Goede ergonomie & comfort
Veel aanpassingsmogelijkheden
Meest voordelige model
Oogt wat simpel en eenvoudig

Herman Miller Refurbished

Omdat de stoelen van Herman Miller van ongelofelijk goede kwaliteit zijn is het mogelijk een refurbished model aan te schaffen. Refurbished betekent dat een gebruikt model is hersteld door een servicebedrijf waardoor het product in het gebruik weer als nieuw voelt. Je koopt in dit geval je Herman Miller bureaustoel tweedehands, maar wel opgelapt laten we maar zeggen. Het kopen van een refurbished model scheelt aanzienlijk in de prijs.

Herman Miller Aeron remastered

Als men het over refurbished meubels heeft dan noemt men dit ook wel eens remastered. Als voorbeeld zal je in Google ook resultaten krijgen als je zoekt naar Herman Miller Aeron Remastered.

Kwaliteit producten nog steeds goed
Prijs vaak 30 tot 50% lager
Veel refurbished aanbieders in Nederland
Niet elke aanbieder is goedgekeurd

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw


Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw.

Herman Miller bureaustoel kopen? Let op

Als je overweegt een Herman Miller bureaustoel te kopen zijn er een paar zaken om rekening mee te houden.

Relatief hoge kosten

De bureaustoelen van Herman Miller zijn pittig geprijsd. Je bent al gauw tussen de €650 en €2.000 kwijt per stoel. Daar koop je dan weer wel wat voor, je mag er vanuit gaan dat de stoelen jaren meegaan en dat de ergonomie ongeëvenaard is. De kwaliteit is niet te vergelijken met een IKEA model wat doorgaans €79 tot €329.

Ik heb zelf een Vitra ID Mesh van €700 waar ik heel blij mee ben. Op kantoor bij mijn werkgever Dept hebben wij allemaal deze stoel. Ik vind niet dat ik daarbij functionaliteiten of ergonomie tekort kom. Dat komt mogelijk ook omdat ik regelmatig sport en niet altijd zit, ik heb namelijk een zit-sta bureau.

Mocht ik op termijn ergonomische klachten krijgen dan zou ik wel een Herman Miller overwegen. Ook als mijn Vitra het begeeft, dan switch ik zeker weten van merk.

Ergonomisch hoogstandje

Zit jij thuis nog steeds op een keukenstoel of krakende bureaustoel? In zo’n geval zal je zeker een verschil merken met een Herman Miller bureaustoel. Ook als je rug- of gewrichtsklachten hebt, zal de stoel comfortabel voor je zijn. Let op: de stoelen zijn geen wondermiddelen, klachten gaan niet plots helemaal voorbij. Bespreek klachten in eerste instantie altijd met je huisarts en vertrouw op zijn/haar advies.

Vraag en antwoord (FAQ)

Zijn je vragen na het lezen van dit artikel nog niet beantwoord? Wellicht helpen deze veelgestelde vragen je.

Is Herman Miller het geld waard (worth it)?

Wat mij betreft zijn de bureaustoelen van Herman Miller het geld absoluut waard. Je zal niet gauw een merk tegenkomen dat kwaliteit en duurzaamheid zo hoog heeft staan.

Is Herman Miller goed voor rug klachten?

Als je rugklachten ervaart zal je in eerste instantie hulp aan moeten vragen bij je huisarts. Herman Miller bureaustoelen verhelpen rugklachten niet. Ze zorgen wel voor een goede ergonomie, de stoelen behoren tot de beste stoelen voor jouw rug.

Wie is Herman Miller?

Herman Miller is een van de grondleggers van moderne, industriële ontwerp meubelen. Tussen 1905 en 1923 richtte hij met D.J. de Pree en anderen het bedrijf Herman Miller op. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid naar meer dan 100 landen.

Reviews en recensies

Ik ben Perry de Ruijter, projectmanager sinds 2011 en dol op mijn werk. Met regelmaat review ik producten of software die mij helpen mijn werk beter te doen. De bureaustoelen van Herman Miller vallen onder thuiswerkproducten. Op mijn pagina over thuiswerk producten kan je ook andere artikelen vinden die jou helpen je werkweek leuker te maken.

Andere thuiswerk artikelen

Met regelmaat stel ik top lijstjes van mijn favoriete producten samen. Je kan ze vinden op de volgende pagina’s.

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw

Direct aanschaffen bij:

hermanmiller.com (€1894)
amazon.nl (€1185)
bol.com (€825,00)
Laatste update op: 13 augustus 2022 - 06:32

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw.

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw

Let op: Modellen van Bol.com en Amazon zijn refurbished, niet nieuw.

Plaats een reactie